2e Bonhoeffer lezing in de Bergsingelkerk

Op donderdag 15 november a.s. om 20.00 uur gaat in de Bergsingelkerk de TWEEDE BONHOEFFER LEZING van start.

De Duitse theoloog Dietrich Bonhoeffer werd in april 1943 gearresteerd door de Gestapo omdat hij betrokken was bij het complot van de Duitse militaire inlichtingendienst (Admiraal Canaris en Majoor Oster) om Hitler te liquideren. Twee jaar later, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, werd hij opgehangen in het concentratiekamp Flossenburg. Zijn brieven vanuit de gevangenis in Berlijn – Tegel aan zijn vriend Bethge werden na zijn dood uitgegeven onder de titel: Verzet en Overgave. Het werd een van de meest gelezen theologische boeken van de twintigste eeuw. Bonhoeffer komt tot unieke conclusies over de toekomst van de religie en de kerk en voorspelde de secularisatie die in de jaren zestig en zeventig van de voriage eeuw zijn beslag kreeg.

De socioloog Door Hezemans verzorgt de lezing over Bonhoeffer, een radicaal verzetsstrijder die wellicht niet de grootste theoloog van de twintigste eeuw was, maar misschien wel van de eenentwintigste eeuw.