11 oktober: De ‘groene’ encycliek van de Paus

Waarom is de encycliek Laudato Si: de zorg voor ons gezamenlijk huis van Paus Franciscus niet alleen interessant voor katholieken, maar ook voor protestanten, ja voor alle mensen van goede wil? In leerhuisavond van dinsdag 11 oktober vanaf 20.00 uur gaan we over dit soort vragen met elkaar in gesprek. De encycliek zal eerst kort worden ingeleid door Jan Prij. Wat is de kernboodschap van de zogenoemde groene encycliek van de Paus die tegelijkertijd veel meer is dan dat? En welk onderliggend probleem agendeert hij? Wat kunnen wij met deze pauselijke rondzendbrief in ons dagelijks leven?

Bewogenheid om het lot van de schepping is volgens de Paus cruciaal in het tegenspreken van wat de Paus de ‘cultuur van verspilling’ en de ‘mondialisering van de onverschilligheid’ noemt. Waardoor worden wij bewogen? Hoe kunnen bronnen van bewogenheid worden ontsloten? En is dat dan genoeg om het tij te kunnen keren? We zullen zien dat bij de Paus klassieke theologische begrippen als dankbaarheid en genade nieuwe glans krijgen. En dat hij ons uitnodigt anders te kijken naar de Schepping.

Nieuwsgierig geworden naar een inkijkje in- en gesprek over- deze opzienbarende encycliek van een van de meest spirituele wereldleiders van deze tijd? Schuif dan 11 oktober in de Samaritaan, Lisplein 1, vanaf 20.00 uur.

Deze leerhuisavond ia de 2e in een serie van 4. Achtergrondmateriaal is het boek Op de rug van de tijger van Theo Salemink. Kennis van deze literatuur is niet noodzakelijk om aan de leerhuisavonden mee te kunnen doen. Een gezonde dosis nieuwsgierigheid en betrokkenheid bij een van de kernproblemen van deze tijd is voldoende.

Boekenlegger op de permalink.

Reacties gesloten